Εγκύκλιος υποβολής δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες έτους 2013

Υποβολή δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, βάσει του Ν.3699/2008, στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2013, για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΘΕΜΑ: Υποβολή δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, βάσει του Ν.3699/2008, στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2013, για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

 

Α.  ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

 

Με τις διατάξεις του Ν.3699/2008 (ΦΕΚ.199 Α΄) ρυθμίζονται τα θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Κατ΄ εξουσιοδότηση των διατάξεων του νόμου εκδόθηκαν οι αριθ. Φ.253/155439/Β6/16-12-2009 (ΦΕΚ.2544 Β΄), Φ151/2996/Β6/13-1-2010 (ΦΕΚ.55 Β΄) και αριθ.11586/Γ6/28-1-11(ΦΕΚ 262 Β΄) Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες καθορίζεται ο τρόπος εξέτασης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Σε εφαρμογή αυτών, με την παρούσα εγκύκλιο, σας ενημερώνουμε για τον τρόπο εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, καθώς και τη διαδικασία χορήγησης των γνωματεύσεων που αφορούν:

α)    στους μαθητές  της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (Ημερήσιων-Εσπερινών) οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων για απόκτηση απολυτηρίου και για εισαγωγή στις σχολές ή τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

β)   στους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων (Ημερήσιων-Εσπερινών) ή άλλου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαφορετικού τύπου από αυτόν του Γενικού Λυκείου οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του  Γενικού Λυκείου  για εισαγωγή στις σχολές ή τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

γ)   στους υποψηφίους (μαθητές και αποφοίτους) των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Β) οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του ημερήσιου ή εσπερινού Γενικού Λυκείου αντίστοιχα και των μαθημάτων ειδικότητας, για εισαγωγή σε σχολές ή τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

δ)    στους υποψηφίους (μαθητές και αποφοίτους) των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Α), στους αποφοίτους Β΄ Κύκλου ημερησίων και εσπερινών ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε σχολές ή τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΤΕΙ κ.λ.π.).

ε)   στους μαθητές της τελευταίας τάξης των Λυκείων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων για απόκτηση απολυτηρίου και για εισαγωγή στις σχολές ή τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Β.  ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΕΔΔΥ ΚΑΙ ΙΠΔ ? ΓΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

 

Β1. ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Οι μαθητές και απόφοιτοι με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, εξετάζονται προφορικά κατόπιν αίτησής τους.

Επίσης προφορικά εξετάζονται οι μαθητές με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες, παραβατική συμπεριφορά λόγω κακοποίησης, γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή λόγω ενδοοικογενειακής βίας, εφόσον υποβάλουν γνωμάτευση ότι έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση. Στην περίπτωση αυτή, η γνωμάτευση χορηγείται από το οικείο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ) ή τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο Παιδείας Θ.Π.Α. Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα (ΙΠΔ), ύστερα από προσκόμιση είτε ιατρικής βεβαίωσης Δημόσιου Νοσοκομείου, που κοινοποιήθηκε σε δικαστικές αρχές, σε περίπτωση κακοποίησης του μαθητή λόγω γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή ενδοοικογενειακής βίας, είτε βεβαίωσης από δικαστική αρχή ή εισαγγελέα ανηλίκων, σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς. Τυχόν γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί από τα ΚΕΔΔΥ ή τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα χωρίς την παραπάνω διαδικασία και ισχύουν, πρέπει να επαναξιολογηθούν κατά τα ανωτέρω.

 

Οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες των μαθητών και αποφοίτων διερευνώνται και διαπιστώνονται από τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ) και από τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο  Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) (σχετ. η με αριθ. 139843/Γ6/9.11.2012 εγκύκλιος της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., πληροφορίες: τηλ. 210-3442929)

  • Τα ΚΕΔΔΥ αξιολογούν μαθητές που δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό δεύτερο (22) έτος της ηλικίας τους.
  • Τα ΚΕΔΔΥ αξιολογούν τους αποφοίτους με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των οποίων οι γνωματεύσεις, που είχαν αποκτήσει από τα  ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ), έχουν λήξει.
  • Τα ΚΕΔΔΥ δεν αξιολογούν τους αποφοίτους άνω των δεκαοκτώ (18) ετών, αν αυτοί δεν έχουν αξιολογηθεί ως άτομα με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες κατά την διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο. Η αξιολόγησή τους γίνεται  μόνο από Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα.
  • Τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) αξιολογούν :

α) μαθητές και

β) αποφοίτους άνω των δέκα οκτώ (18) ετών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο δεν είχαν αξιολογηθεί, εφόσον στο ΙΠΔ λειτουργεί τμήμα για ενήλικες.

Β2. ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Οι μαθητές και απόφοιτοι με φάσμα αυτισμού εξετάζονται γραπτά ή προφορικά. Τα ΚΕΔΔΥ ή τα ΙΠΔ γνωματεύουν και εισηγούνται τον τρόπο εξέτασης μαθητών και αποφοίτων με φάσμα αυτισμού, ο οποίος μπορεί να είναι προφορικός ή γραπτός.

Εφόσον εισηγηθούν τον προφορικό τρόπο εξέτασης οι μαθητές και οι απόφοιτοι εξετάζονται μόνο προφορικά.

 

Β3. ΙΣΧΥΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΚΕΔΔΥ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

1. Χρονική ισχύς: Οι γνωματεύσεις των πρώην ΚΔΑΥ λήγουν μετά παρέλευσης τριετίας.

Για τις γνωματεύσεις ΚΕΔΔΥ λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα ισχύος ή ο χρόνος επαναξιολόγησης που αναφέρεται στη διάγνωση. Εφόσον στη γνωμάτευση ΚΕΔΔΥ δεν αναφέρεται η ισχύς ή ο χρόνος επανεξέτασης, ως χρόνος ισχύος λαμβάνεται η τριετία. Στην περίπτωση αυτή γίνεται επαναξιολόγηση από τα ΚΕΔΔΥ ή από τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ). Η γνωμάτευση η οποία θα χορηγείται από τα οικεία ΚΕΔΔΥ ή ΙΠΔ σε καμία περίπτωση δεν θα παραπέμπει σε παλαιότερη χορηγηθείσα γνωμάτευση αλλά πρέπει να εκδίδεται νέα μετά από εξέταση από τον οικείο φορέα κατά το χρόνο της παραπομπής του υποψηφίου.

?Ο,τι ισχύει για τη χρονική διάρκεια των διαγνώσεων των ΚΕΔΔΥ ισχύει και για τις γνωματεύσεις των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων με την επιφύλαξη των οδηγιών της με αριθμ. 139843/Γ6/9-11-2012 εγκυκλίου της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής (πληροφορίες: τηλ. 210-3442929).

Οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων των οποίων η ισχύς έχει λήξει οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους γίνονται δεκτές για τις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους αυτού.

2. Αρμόδια ΚΕΔΔΥ και ΙΠΔ: Τα ΚΕΔΔΥ, τα οποία χορηγούν τις γνωματεύσεις των προαναφερομένων μαθησιακών δυσκολιών, λειτουργούν στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το Λύκειο φοίτησης του μαθητή. Τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, των οποίων οι γνωματεύσεις για τις προαναφερόμενες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, που εξακολουθούν να ισχύουν για το σχολικό έτος 2012-2013, περιλαμβάνονται στον επικαιροποιημένο πίνακα της με αριθμ. 139843/Γ6/9-11-2012 εγκυκλίου της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, η οποία σας έχει αποσταλεί (πληροφορίες: τηλ. 210-3442929).

Τονίζεται ότι στις γνωματεύσεις θα πρέπει να αναφέρεται η διάρκεια ισχύος τους ή να αναγράφεται ο χρόνος επαναξιολόγησης του μαθητή.

3. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του Ν. 3699/2008 , όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των γνωματεύσεων των ΚΕΔΔΥ και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων (ΙΠΔ) για τον μαθητή, δίδεται το δικαίωμα προσφυγής σε Δευτεροβάθμια Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ). Η απόφαση της Δευτεροβάθμιας ΕΔΕΑ είναι οριστική. Η Δευτεροβάθμια Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ)  εδρεύει σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Στην περίπτωση όμως που υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των γνωματεύσεων των ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων (ΙΠΔ) για τον μαθητή και δεν έχει γίνει προσφυγή στη Δευτεροβάθμια  ΕΔΕΑ, τότε υπερισχύει η γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ).

Γ. ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

 

Οι μαθητές και οι απόφοιτοι με τις παρακάτω αναπηρίες εξετάζονται προφορικά. Οι αναφερόμενες αναπηρίες πιστοποιούνται σύμφωνα με το ισχύον κάθε φορά σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας Υγειονομικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα εξετάζονται προφορικά οι μαθητές και οι απόφοιτοι οι οποίοι αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση επειδή:

ι) είναι τυφλοί, σύμφωνα με το Ν. 958/79 (ΦΕΚ 191 τ. Α) ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% ή είναι αμβλύωπες με ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% .

ιι) έχουν κινητική αναπηρία τουλάχιστον  67% μόνιμη ή προσωρινή, που συνδέεται με τα άνω άκρα,

ιιι) πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων,

ιν) πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή.

Αν για τις ανωτέρω αναπηρίες υπάρχει γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής που έχει εκδοθεί πριν την 1/9/11 και είναι σε ισχύ, τότε αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να γίνει δεκτή. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί σχετική γνωμάτευση οι αναφερόμενες στις περιπτώσεις (ι), (ιι) και (iii) αναπηρίες πιστοποιούνται από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (βλ. παρ. ΣΤ1)

Ο τρόπος πιστοποίησης της αναφερόμενης στην περίπτωση (ιν) αδυναμίας θα γνωστοποιηθεί με νεότερη εγκύκλιο.

Δ. ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΤΑ ΚΕΔΔΥ Ή ΤΑ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Οι μαθητές και οι απόφοιτοι που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), σε ποσοστό 67% και πάνω και όσοι παρουσιάζουν προβλήματα λόγου και ομιλίας (δυσαρθρία, τραυλισμό) καθώς και προβλήματα επιληψίας, εξετάζονται γραπτά.

Αν για τις ανωτέρω αναπηρίες υπάρχει γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής που έχει εκδοθεί πριν την 1/9/11 και είναι σε ισχύ, τότε αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να γίνει δεκτή. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί σχετική γνωμάτευση τα μεν προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), σε ποσοστό 67% και πάνω και επιληψίας πιστοποιούνται από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (βλ. παρ. ΣΤ1), τα δε προβλήματα λόγου και ομιλίας (δυσαρθρία, τραυλισμός) από τα ΚΕΔΔΥ.

Επίσης γραπτά εξετάζονται οι μαθητές και οι απόφοιτοι με φάσμα αυτισμού για τους οποίους τα ΚΕΔΔΥ ή τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα έχουν γνωματεύσει και εισηγηθεί τον γραπτό τρόπο εξέτασης (βλ. και παρ. Β2).

Για την ισχύ των γνωματεύσεων ΚΕΔΔΥ  και ΙΠΔ βλ. παρ. Β3.

Ε.     ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Οι γνωματεύσεις που χορηγούνται κατά περίπτωση από τις Υγειονομικές Επιτροπές, καθώς και οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων υποβάλλονται με σχετική αίτηση:

α) από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (Ημερήσιων-Εσπερινών) στο Διευθυντή του Λυκείου τους μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2013 .

β) από τους αποφοίτους των (Ημερήσιων-Εσπερινών) Γενικών Λυκείων ή άλλου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαφορετικού τύπου από αυτόν του Γενικού Λυκείου, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Γενικού Λυκείου, στο Λύκειο κατάθεσης της αίτησης-δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2013.

γ) από τους υποψηφίους μαθητές και αποφοίτους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄), (Ημερήσιων και Εσπερινών), οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, στο Διευθυντή του ΕΠΑΛ τους μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2013.

δ) από τους υποψηφίους μαθητές και αποφοίτους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), (Ημερήσιων και Εσπερινών), τους αποφοίτους Β΄ κύκλου ΤΕΕ, (Ημερήσιων και Εσπερινών) τους κατόχους πτυχίου ειδικότητας των πρώην ΤΕΛ (Ημερήσιων και Εσπερινών), καθώς και τους κατόχους πτυχίου ειδικότητας των Ναυτικών Λυκείων (Ημερήσιων και Εσπερινών) οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι γνωματεύσεις υποβάλλονται στο ΕΠΑΛ κατάθεσης της Αίτησης Δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2013.

ε) από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των Λυκείων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στην περίπτωση συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις οι γνωματεύσεις υποβάλλονται  στο Λύκειο υποβολής της αίτησης ?δήλωσης μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2013.

Ειδικά οι γνωματεύσεις που θα ισχύσουν μετά την απόφαση της Δευτεροβάθμιας ΕΔΕΑ,  μπορούν να υποβάλλονται στα οικεία Λύκεια μέχρι τέλος Μαρτίου 2013.

Τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά  ισχύουν και για τα τυχόν  ειδικά μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν οι μαθητές και οι απόφοιτοι των Γενικών  Λυκείων, οι μαθητές και απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και οι απόφοιτοι των ΤΕΕ, των πρώην ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων, δηλαδή η υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών αφορά υποχρεωτικά και τις πανελλαδικές εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.

ΣΤ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

1. Επισημαίνεται ότι αποφάσεις χορήγησης ποσοστών αναπηρίας για τις παραπάνω περιπτώσεις στις οποίες προβλέπεται πιστοποίηση από ΚΕΠΑ, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την 1-9-2011 από τις Α/θμιες Υγειονομικές Επιτροπές των νομαρχιών, της περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν να χρησιμοποιούνται για κάθε νόμιμη χρήση εφόσον εξακολουθούν να είναι σε ισχύ (επ΄ αόριστον αν πρόκειται για επ΄ αόριστον κρίση ή άλλως μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους) χωρίς να απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να εξετάζονται εκ νέου από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ. Για τη διαδικασία πιστοποίησης από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και από την ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr).  Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι της Αττικής που δεν έχουν ακόμα πιστοποιηθεί οφείλουν να υποβάλουν άμεσα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μόνο στο ΚΕ.Π.Α. Αθηνών-Πειραιώς 181, ενώ οι υποψήφιοι της υπόλοιπης επικράτειας θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στο  ΚΕ.Π.Α. της επιλογής τους.

2. Τονίζεται ότι δεν θα γίνονται δεκτές από τα Λύκεια οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων ή των Υγειονομικών Επιτροπών, οι οποίες αναφέρονται σε αναπηρίες ή σε ειδικές μαθησιακές δυσκολίες των μαθητών και αποφοίτων διαφορετικές από εκείνες που αναγράφονται στις Υπουργικές Αποφάσεις που αναφέρονται στο Κεφάλαιο Α της παρούσας εγκυκλίου.

3. Αιτήσεις και δικαιολογητικά που θα υποβληθούν μετά τις παραπάνω κατά περίπτωση προθεσμίες δεν θα γίνονται δεκτά, εκτός από απρόβλεπτες και έκτακτες περιπτώσεις.

4. Όσοι μαθητές και απόφοιτοι με αναπηρία ή με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες θα εξετασθούν στις πανελλαδικές εξετάσεις προφορικά, η εξέτασή τους θα γίνει μόνο στα Βαθμολογικά Κέντρα ή στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα.

– Επίσης όσοι μαθητές και απόφοιτοι με αναπηρία ή με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (προβλήματα ακοής, λόγου και ομιλίας, επιληψίας κ.λ.π) επιθυμούν να εξετασθούν στις πανελλαδικές εξετάσεις γραπτά, θα εξετασθούν στα εξεταστικά κέντρα που εξετάζονται και οι υπόλοιποι μαθητές του Λυκείου. Με τον ίδιο τρόπο θα εξετασθούν και οι μαθητές και οι απόφοιτοι με φάσμα αυτισμού για τους οποίους τα ΚΕΔΔΥ ή τα Ιατροπαιδαγωγικά  Κέντρα έχουν εισηγηθεί  τον γραπτό τρόπο εξέτασης. Η εξέταση των μαθητών αυτών γίνεται σε ξεχωριστή αίθουσα και ο χρόνος εξέτασής τους μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Λυκειακής Επιτροπής ή της Επιτροπής του Εξεταστικού Κέντρου.

5. Ο τρόπος εξέτασης, η διαδικασία χορήγησης και κατάθεσης των γνωματεύσεων για προφορική ή γραπτή εξέταση κατά περίπτωση και η προθεσμία (έως 25-2-2013) ισχύει και για όσους μαθητές της Γ΄ Ημερήσιου Γενικού Λυκείου αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2013 για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά να αποκτήσουν το απολυτήριό τους μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις. Οι μαθητές αυτοί μέχρι τις 25-2-2013 μαζί με τη σχετική αίτηση για ενδοσχολικό απολυτήριο θα συνυποβάλουν στο Διευθυντή του Λυκείου και τη σχετική γνωμάτευση  ΚΕΔΔΥ, ΙΠΔ ή Υγειονομικής Επιτροπής.

6. Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές των Γενικών Λυκείων, των ΕΠΑΛ, των Λυκείων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και κάθε άλλος φορέας στον οποίο κοινοποιείται η εγκύκλιος αυτή, πρέπει να μεριμνήσουν για την ανάρτησή της στους οικείους πίνακες των ανακοινώσεων για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου. Ειδικότερα οι Διευθυντές των Λυκείων πρέπει να ενημερώσουν όλους τους μαθητές της τελευταίας τάξης υπογράφοντας και σε ονομαστική κατάσταση ότι έλαβαν γνώση.

Για την καλύτερη και έγκυρη ενημέρωση των μαθητών, θα πρέπει να ορισθεί σε κάθε Λύκειο από ένας καθηγητής, στον οποίο θα απευθύνονται οι μαθητές προκειμένου να πληροφορούνται για τα θέματα που αναφέρονται στην εγκύκλιο.

7. Τέλος με νέα εγκύκλιο που θα σας αποσταλεί θα σας ενημερώνουμε για την διαδικασία αποστολής των γνωματεύσεων των υποψηφίων που θα εξεταστούν πανελλαδικά στα Βαθμολογικά και τα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα.

 

 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

 

 

ΜΑΡΙΑ ΔΟΚΟΥ

Συνημμένα : Πίνακας με τις Διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των ΚΕΔΔΥ.

 

 

Εσωτερική Διανομή:

1. Γραφείο Υφυπουργού

2. Γραφείο Ειδικού Γραμματέα

3.Δ/νση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

4. Δ/νση Σπουδών Β/θμιας Εκπ/σης

5. Δ/νση Λειτουργικής Ανάπτυξης και Πληροφοριακών Συστημάτων

6.Δ/νση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων/ Τμήματα Α΄ και  Β΄

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΚΕ.Δ.Δ.Υ.
Α/Α ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΑ FAX E-MAIL
1 Α’ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΝΔΑΝΟΥ 18                                    ΑΘΗΝΑ 11526 210 6929611 210 6929617
2 Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΛΕΩΦ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 269 Ν.ΙΩΝΙΑ 14231 210-2719857            210-2797176 210-2797176           210-2719857
3 Γ’ ΑΘΗΝΩΝ ΘΗΒΩΝ  250             ΑΙΓΑΛΕΩ 12241 210-5610995 210-5613655 kdayathin@sch.gr
4 Δ’ ΑΘΗΝΩΝ ΛΕΩΦ.ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ46 ΑΛΙΜΟΣ 174 55 210-9889582                 210-9823874 210-9823674
5 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ 26          ΚΟΡΩΠΙ 19400 210-6028050 210-6028050 mail@kday-anatol.att.sch.gr
6 ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ 19               ΕΛΕΥΣΙΝΑ 19200 210-5561665            210-5561990 210-5544853
7 ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΙΓΑΛΕΩ 30 & ΜΗΛΟΥ 21 ΠΕΙΡΑΙΑΣ 185 45 210-4131561 210-4131509 mail@kday-peiraia.att.sch.gr
8 ΑΙΤΟΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 168   ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ  302 00 26310-55063 / 55259 26310-55063 / 55259 mail@kday.ait.sch.gr
9 ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ 40-44                      ΤΡΙΠΟΛΗ  22100 2710-223426 / 221576 2710-221576 mail@kday.ark.sch.gr
10 ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ14 & ΘΕΡΜΟΓΙΑΝΝΗ  211 00 27520-96065            27520-96066 27520-96067
11 ΑΡΤΑΣ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥ & ΛΟΥΡΙΩΤΗ ΑΡΤΑ 47100 26810-22580 26810-21032 mail@kday.art.sch.gr
12 ΑΧΑΪΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 59-61 2610-461953 2610-429995
13 ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ        ΛΙΒΑΔΕΙΑ 32100 22610-88973 22610-88978 mail@kday.voi.sch.gr
14 ΓΡΕΒΕΝΩΝ Γ.ΜΠΟΥΣΙΟΥ 50       ΓΡΕΒΕΝΑ 51100 24620-23104 24620-87976
15 ΔΡΑΜΑΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ     Τα.Θ. 1076  66100 ΔΡΑΜΑ 25210-76511 25210-76512 mail@kday.dra.sch.gr
16 ΔΩΔ/ΝΗΣΟΥ-ΡΟΔΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ 6          ΡΟΔΟΣ 85100 22410-43195         22410-61478 22410-43195         22410-61478 mail@kday.dod.sch.gr
17 ΕΒΡΟΥ 1o XΛΜ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ- ΠΑΛΑΓΙΑΣ                                                    68100   ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 2551080170 ΤΗΛ.                                                                                                                                                                              2551083750FAX mail@kday.evr.sch.gr
18 ΕΥΒΟΙΑΣ 9ο χιλ.ΧΑΛΚΙΔΑΣ-ΨΑΧΝΩΝ 22210-41225 / 41235 /  41254 / 41245 22210-41345 mail@kday.eyv.sch.gr
19 ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑ 3   ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ   361 00 22370-80127 22370-80787 mail@kday.eyr.sch.gr
20 ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΟΛΥΒΑ 85          ΖΑΚΥΝΘΟΣ  291 00 26950-43889 26950-24967 mail@kday.zak.sch.gr
21 ΗΛΕΙΑΣ ΑΓ.ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ & ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ              ΠΥΡΓΟΣ    27100 26210 20338 / 461953 26210-20339/429995
22 ΗΜΑΘΙΑΣ ΜΟΥΜΟΓΛΟΥ 1           ΒΕΡΟΙΑ 591 00 23310-77950 23310-77965 kdayima@otenet.gr
23 ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗ 1        ΗΡΑΚΛΕΙΟ 714 09 2810-215020 /215021 2810-360230 kday@dide.ira.sch.gr
24 Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τα.Θ. Δ5021   ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 57001 2310-587391 2310-649584 mail@kday.thess.sch.gr
25 Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 22 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ   564 30 2310 -603384 /666130 2310-588139 bkdaythess@yahoo.gr
26 ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ  60      ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ  461 00 26650-28964 / 29266 26650-28341
27 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ 12 ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΙΑ           ΙΩΑΝΝΙΝΑ  455 00 26510- 75387
28 ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 20  ΚΑΒΑΛΑ  651 10 2510- 241141 2510-8311141 mail@kday.kav.sch.gr
29 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΠΛΑΣΤΗΡΑ 21          ΚΑΡΔΙΤΣΑ 43100 24410-79891/ 2 24410-79891 mail@kday.kar.sch.gr
30 ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 36  ΚΑΣΤΟΡΙΑ    52100 24670-44021 / 44067 24670-42024
31 ΚΕΡΚΥΡΑ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ 30     ΚΕΡΚΥΡΑ  491 00 26610-81055 /81056 26610-81043 mail@kday.ker.sch.gr
32 ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΥ 30 & ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ        ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 281 00 26710-27475 26710-27476 mail@kday.kef.sch.gr
33 ΚΙΛΚΙΣ ΠΥΡΡΟΥ 1                     ΚΙΛΚΙΣ  61100 23410-77157 /27045 23410- 77157 mail@kday.kil.sch.gr
34 ΚΟΖΑΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ 22                     ΚΟΖΑΝΗ  50100 24610- 36145 24610-28751 gkdaykoz@kday.koz.sch.
35 KOΡΙΝΘΙΑΣ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ 20                          ΚΟΡΙΝΘΟΣ  20100 27410-74753 / 54 27410-74753 mail@kday.kor.sch.gr
36 ΚΥΚΛΑΔΩΝ-ΣΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 1   ΣΥΡΟΣ   841 00 22810-79624/ 26 / 27 /28 22810-79625 kday@naigaiou.pde.sch.gr
37 ΛΑΚΩΝΙΑΣ 2ο ΧΙΛ. Ε. Ο. ΣΠΑΡΤΗΣ -ΓΥΘΕΙΟΥ                     ΣΠΑΡΤΗ    231 00 27310-82627 27310-82657 mail@kday.lak.sch.gr
38 ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ  2Α ΛΑΡΙΣΑ   413 35 2410-555222 / 223 2410/ 555222 mail@kday.lar.sch.gr
39 ΛΑΣΙΘΙ ΥΓΕΙΑΣ 7 & Φ.ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ  Ταχ.Θυρ. 1016   ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ    721 00 28410-82480 28410-28022 mail@kday.las.sch.gr
40 ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ   17               ΜΥΤΙΛΗΝΗ  81100 22510-37344-45 22510 37344 kdayles@sch.gr
41 ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΛΚΑΝΗ 15            ΛΕΥΚΑΔΑ    311 00 26450- 26309 26450-21763 kdaylef@otenet.gr
42 MAΓΝΗΣΙΑΣ ΦΕΡΩΝ & ΖΑΧΟΥ ΠΑΛΑΙΑ, ΚΤΗΡΙΟ Α΄,  2ος ΟΡΟΦΟΣ  ΒΟΛΟΣ   383 34 24210 -20818 24210-20814 mail@kday.mag.sch.gr
43 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΡΟΜΠΑ  11 ΚΑΛΑΜΑΤΑ  241 00 27210-88363 27210-28263 mail@kday.mes.sch.gr
44 ΞΑΝΘΗΣ 11ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛ. ΞΑΝΘΗΣ ΞΑΝΘΗ   671 00 25410-83691 25410-83689 mail@kday.xan.sch.gr
45 ΠΕΛΛΑΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ 73             ΕΔΕΣΣΑ  582 00 23810-51450 23810-51452 kdaypel.@sch.gr
46 ΠΙΕΡΙΑΣ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΟΥ   15   ΚΑΤΕΡΙΝΗ  601 00 23510-20813 23510-23861 mail@kday.pie.sch.gr
47 ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΦΟΡΟΣ ( Έναντι ΑΤΕ )  ΠΡΕΒΕΖΑ  481 00 26820- 89638 26820-89638 mail@kday.pre.sch.gr
48 ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΝΙΚ.ΨΑΡΡΟΥ 50      ΡΕΘΥΜΝΟ  74100 28310-35185 28310-35180
49 ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ 25310-81288 25310-82896 kdayrodo@sch.gr
50 ΣΑΜΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ              ΣΑΜΟΣ  83100 22730-87214-15   2273350480 22730-87214 mail@kday-sam.sam.sch.gr
51 ΣΕΡΡΩΝ 3ο ΧΙΛ.       ΣΕΡΡΩΝ -ΔΡΑΜΑΣ   621 00 23210-23424 23210-32411
52 ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΠΟΤΣΑΡΗ    2              ΤΡΙΚΑΛΑ      421 00 24310-25910 /46407/ 9 24310-46410 mail@tri.sch.sch.gr
53 ΦΛΩΡΙΝΑΣ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ  111 ΦΛΩΡΙΝΑ   531 00 23850-45611/45281 23850-45611 mail@kday.flo.sch.gr
54 ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ Π.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ  2        ΛΑΜΙΑ    351 00 22310-66162/ 66163/ 22310-25226 mail@kday.fth.sch.gr
55 ΦΩΚΙΔΑΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ Μ. ΚΑΘΑΡΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑ   331 00 22650-79287 22650 23803 mail@kday.fok.sch.gr
56 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 22ας ΑΠΡΙΛΙΟΥ    ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ     631 00 23710-21915 23710 -21916 mail@kday.chal.sch.gr
57 ΧΑΝΙΩΝ 8ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 61      ΧΑΝΙΑ 28210-27664
58 ΧΙΟΥ ΡΙΖΑΡΙΟΥ & ΠΑΣΠΑΤΗ       ΧΙΟΣ 821 00 22710-24721 22710-24721 kdaychi@sch.gr
59 ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΠΟΤΑΜΟΙ             ΚΑΛΥΜΝΟΣ 85200 22430-24565                  22430-24515 Προϊσταμ. mail@keddy-kalymn.dod.sch.gr
60 ΚΩ ΣΜΥΡΝΗΣ&ΕΜΜ.ΚΙΑΠΟΚΑ, ΖΥΠΑΡΙ ΚΩΣ 85300 2242067189 keddyko@sch.gr
61 ΛΗΜΝΟΥ ΜΥΡΙΜΝΑ, ΛΗΜΝΟΣ 81400 2470122540 mail@.keddy-limnou.les.sch.gr
62 ΝΑΞΟΥ ΕΓΓΑΡΕΣ ΝΑΞΟΣ 84300 2285062335 mail@keddy-naxou.les.sch.gr

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://9lyk-perist.att.sch.gr/wordpress/?p=51